Friskvård

Friskvård

Till företag, kommuner, landsting eller skolor erbjuder Sångspecialisten två olika friskvårdsalternativ.

Företagskör – Sjung i kör på er friskvårdstid!

I en företagskör får ni möjlighet att jobba med teambuilding kontinuerligt på arbetsplatsen. Här samarbetar ni inte bara över avdelningsgränserna utan också på ett hierarki-löst sätt. Chefen sjunger tillsammans med sina anställda och alla är lika viktiga.

Det är socialt stärkande, ger energi, stärker immunförsaret och ökar kreativiteten. Efter ett sångpass har forskning och tester visat på en ökning av kroppens ”lugn och ro”-hormon oxytocin. Körsång på företag kan vara allt ifrån en workshop till eget luciatåg, några övningar inför vårfesten eller en permanent kör som övar 16 gånger per termin. Kören kan också vara företagets ansikte utåt i offentliga sammanhang. Repertoaren bestäms i samråd med kören. Ni sjunger välkända låtar som garanterat ger en endorfinkick!

Inga förkunskaper krävs, bara lusten och viljan att sjunga. För många handlar det också om att gå utanför sin komfortzon. Vi skapar en trygg och tillåtande atmosfär, där det ger en rejäl energikick när man faktiskt vågat ta ton. Exempel på genrer är pop, rock, visor, gospel, folkmusik och traditionell körrepertoar. Temakonserter är populärt, t ex 60-tal, filmmusik eller pop/rock.

Eget luciatåg eller egen julkonsert

Låt er personal få en rolig happening och få julunderhållningen löst på samma gång. Personalen får öva in lucia- eller julsånger för att sedan framföra det på företaget. Traditionella sånger à capella (med eller utan stämmor) eller lite ”popigare” jullåtar med rörelser och bakgrundsmusik. Inga förkunskaper krävs.

Körsång som kickoff, teambuilding eller som avslutning på en konferens

Populär workshop a la ”KÖRSLAGET” där personalen delas in i ett eller flera lag och får repa in en körlåt var och sedan framföra den. Bästa bidraget vinner! Jättebra och rolig teambuilding eller ett väluppskattat inslag på firmafesten. Inga förkunskaper krävs.

Egen företagskör som friskvårdsalternativ

Skatteverket räknar numer en företagskör på arbetsplatsen som friskvård vilket gör att det är skattefritt. Inga förkunskaper krävs.

Personalyoga – tre enkla steg mot en friskare personal

1. Kontakta oss så bokar vi ett kostnadsfritt möte i era lokaler

2. Vi bestämmer tid för ett förutsättningslöst prova-på-pass hos er

3. Ni bestämmer lämplig frekvens och sedan är personalyogan igång!

Fördelar för ditt företag

 • Friskare personal, färre sjukdagar
 • Passar alla oavsett träningsvana
 • Tidseffektivt med träning på plats
 • Yoga är en träningsform i tiden
 • Skattefri och avdragsgill kostnad

Vanliga effekter

Fysiska

 • Ökad smidighet
 • Ökad led- och muskelstyrka
 • Bättre balans
 • Stärkt immunförsvar
 • Förbättrad sömnkvalitet

Mentala

 • Ökad stresstålighet
 • Förbättrad koncentrationsförmåga
 • Större inre lugn

Om personalyogan

Allt fler arbetsgivare upptäcker fördelarna med företagsyoga som friskvårdsförmån för personalen. Att ha möjlighet till yoga på arbetsplatsen gynnar både den anställde och arbetsgivaren och i likhet med annan friskvård är även personalyoga skattefri och avdragsgill för arbetsgivaren. Företaget tillhandahåller en golvyta som går att göra fri under yoga timmen och köper yoga mattor från oss till ett subventionerat pris.

Personalyogan är en lugnare form av Viryayoga och ett pass är ca 50 min långt där deltagarna sällan upplever att de behöver duscha efteråt. Detta gör personalyogan till en mycket lättillgänglig träningsform som brukar ha ett högt deltagande då både omklädnings- och restid i princip försvinner. Självklart kan vi lägga upp tuffare yogapass om så önskas.

Hur går ett pass till?

Personalyogan praktiseras barfota i mjuka kläder på en yoga matta på golvet. Passet börjar sittande i stillhet där fokus ligger på att uppmärksamma de egna andetagen och låta tankarna vila. Efter det påbörjas träningen av den speciella andningsteknik som sedan används under hela yogapasset.

Efter inledningen värms kroppen upp med solhälsningar följt av de olika yoga positionerna som utförs både stående, sittande och liggande på mattorna. De olika rörelserna i kombination med den specifika yoga andningen utmanar styrka, rörlighet och balans och tränar upp förmågan att fokusera fullt ut på en uppgift. Passet avslutas med en guidad avslappning då både kropp och själ fylls på med ny, välgörande energi.

Företagskör som friskvård

Vill ni att era medarbetare ska:
Få sänkt blodtryck?
Få spänningar i kroppen att släppa?
Få sänkta nivåer av stresshormonet kortisol?
Få ett stärkt immunförsvar då det bildas fler antikroppar i blodet?
Få ökade halter av testosteron vilket kan påverka cellernas återuppbyggnad och skelettet positivt?
Få minskade halter av fibrinogen i blodet vilket bl. a. minskar risken för blodpropp?
Få ökad utsöndring av hormonet oxytocin vilket ökar känslan av lugn och välbefinnande?
Få bättre sömn vilket i sin tur kan leda till kroppsligt läkande? Få ökad blodcirkulation och syresättning av blodet?
Få bättre hållning?
Få bättre själslig hälsa?
Få ökat välbefinnande genom att känna samhörighet med andra människor?
Få utvecklas persolighetsmässigt?
I så fall, satsa på en företagskör. Dessa effekter, och många fler, får man nämligen av körsång vilket är vetenskapligt bevisat*. Körsång på arbetsplatsen är dessutom avdragsgillt som friskvård.
*Forskningsreferenser:
Karlsson, M. L. (2010), ”Healthy Workplaces”, Karolinska Institutet.
Theorell, T. (2009), ”Noter om musik och häsla”, Karolinska Institutet University Press
Gabrielsson, A. (2008), ”Starka musikupplevelser – Musik är mycket mer än bara musik”, Uppsala Universitet, Gidlungs förlag.
Norman, H. (2007), ”Sjung i kör och håll dig frisk! En studie om hur körsång kan påverka körsångares emotionella och fysiska hälsa”. Examensarbete Malmö: Lunds Universitet, Musikhögskolan Malmö.
Lindström, D. (2006), Sjung, sjung för livet! En studie av körsång som pedagogisk verksamhet och av deltagarnas upplevelse av hälsa och livskvalitet”. Licentiatuppsats, Luleå: Luleå tekniska universitet, Musikhögskolan i Piteå, Institutionen för musik och medier.